Entwurf

Codeliste: PreservationTechniqueTypeCode

Name Vorgänger ID Definition Type Eingeschränkt für DE M-Nummern
PreservationTechniqueTypeCodeGDSNKeine AngabeM145

Codes

Action Code Codewert Beschreibung Definition Grafik Quelle Zusatzinformation 1 Zusatzinformation 2 Zusatzinformation 3 SET Letzte Änderung
NCHNACIDIFICATIONVerringern des pH-Wertes von Lebensmitteln23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNALCOHOL_CURINGBehandlung von Lebensmitteln durch die Hinzugabe von Alkohol zu Konservierungszwecken23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNALIVELebende Tiere oder Pflanzen23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNATTESTED_MILKRohmilch - Vorzugsmilch (Keine Wärmebehandlung)Raw Milk (without heat treatment)23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNBOILINGKochen - bei oder oberhalb des SiedepunktesCooking23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNBRININGWassersättigung oder starke imprägnierung mit Salz23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNCANNINGKonserviert in einem luftdicht versiegelten Gebinde, gewöhnlicherweise aus dünnem Eisen23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNCOLD_SMOKE_CURINGRäuchern des Lebensmittels zwischen 70 und 90 Grad Fahrenheit23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNCONSERVEVor Gefahr oder Beschädigung geschützt23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNDEHYDRATIONEntfernen von Wasser im Lebensmittel23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNDRYINGHerstellung mit verdampfter, entwässerter Feuchtigkeit23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNFERMENTATIONJede aus einer Gruppe von chemischen Reaktionen, die durch lebende oder nicht lebende Fermente induziert werden, die komplexe organische Verbindungen in relativ einfache Substanzen aufspalten.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNFINE_MICRO_FILTEREDFein gefiltertes / Micro gefiltertes pasteurisiertes ProduktMicrofiltration (MF) is mainly used for the reduction of bacteria in skim milk, whey and brine. It is also used for defatting whey intended for whey protein concentrate (WPC) and for protein fractionation. MF membranes have a pore size of 10-1 to 101 µm. The resulting permeate of MF separation is water, minerals, lactose and some proteins.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNFREEZE_DRYINGKonservierung von Lebensmitteln durch Gefrieren und anschließendes Trocknen im Vakuum23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNFREEZINGUmwandlung in Eis oder einen anderen festen Körper durch Kälte23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNFRESHFrische oder Frischhaltung23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNFRYBraten der Speisen in heißem Fett oder ÖlThe cooking of food in hot fats or oils.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHEATEDErhitzung (nach spez. Anforderungen)Preserving the food by exposure to heat (e.g. cooking, grilling, etc.). Specific heating requirements may be regulated by local legislation. Example: exposure to at least a temperature of 70 °C/158 °F for at least 10 minutes.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHIGH_PRESSURE_PASTEURISATIONHochdruckpasteurisierungHigh Pressure Pasteurisation is a pasteurisation process where the product is treated with pressure of up to 10'000 bar and heat between 0°C and 120°C23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHIGH_PRESSURE_PROCESSINGHochdruckverarbeitungHigh Pressure Processing (HPP) is a pasteurisation process where the product is treated with pressure of up to 6’000 bar without the use of heat23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHIGH_TEMPERATURE_PASTEURISATIONPasteurisierung bei hohen TemperaturenHigh Temperature Pasteurisation is a pasteurisation process where the product is treated with heat between 85°C and 135°C23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHIGH_TEMPERATURE_SHORT_TIMEHigh temperature short time (HTST) - Pasteurisierung (Milch hoch erhitzt bei 72°C für 15 Sek.)High temperature short time (HTST) pasteurization requires fluid milk to be heated to 72°C for 15 seconds (continuous flow pasteurization).23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHIGH_TEMPERATURE_TREATED_MILKHocherhitzte Milch - Rechtlich auch Pasteurisierung, MHD länger (2 bis 3 Wochen), sog. ESL-Milch (Extended Shelf Life)Legally also pasteurisation, MHD for longer (about 2 to 3 weeks), ESL-milk23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNHOT_SMOKE_CURINGDas Heißräuchern kocht das Essen teilweise oder ganz, indem es bei Temperaturen von 100 Grad bis 190 Grad F behandelt wird.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNIONISATIONZur Umwandlung in ein oder mehrere Ionen23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNIRRADIATIONDie Bestrahlung von Lebensmitteln ist der Prozess der Aussetzung von Lebensmitteln an ionisierende Strahlung, um Lebensmittel zu desinfizieren, zu sterilisieren oder zu konservieren.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNMARINATEDMariniertMarinate a food in a mixture of e.g. oil, vinegar, spices, or herbs, before cooking it, so that it can develop a special flavour. This preserves the product.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNOTHERAndereThe value needed is not listed or is not defined within this list’s individual code values and definitions. Please send a work request into GS1 or your solution provider requesting the code you are searching for.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNPASTEURISATIONPasteurisierung - Teilweise Sterilisierung durch ErhitzenPasteurisation is a process where the product is treated with heat from 60°C to 85°C23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNPRESERVED_WITHOUT_ARTIFICIAL_NITRATESKonservierung ohne künstliche Nitrate - Mit natürlichen Pökelstoffen behandelt, z.B. SelleriepulverA food is treated with natural curing agents and without artificial nitrates, e.g. celery powder.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNQUICK_FREEZINGSchnelles Einfrieren (Lebensmittel), um seine Eigenschaften zu erhalten.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNREFRIGERATEDKühlungPreserving the food by chilling and keeping it cold.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNSALT_CURINGKonservierung durch Verwendung einer Salzlake23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNSOUS_VIDENiedertemperatur-Langzeitgaren unter Vakuum23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNSTERILISATIONSterilisation - Tötet übertragbare Erreger wie Pilze, Bakterien, Viren, Sporenformen etc.A process that effectively kills or eliminates transmissible agents (such as fungi, bacteria, viruses, spore forms, etc.).23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNSUGAR_CURINGBehandlung von Lebensmitteln durch Zugabe von Zucker zur Erhaltung des Produkts23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNULTRA_FILTEREDUltra gefiltertes pasteurisiertes ProduktA pasteurized product that is passed through filters which permit the smaller lactose, water, mineral, and vitamin molecules to pass through the membrane, while the larger protein and fat molecules are retained and concentrated. As a result, the water and lactose (sugar) content is reduced; whereas the protein and calcium are increased.23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNULTRA_HIGH_TEMPERATUREUHT - Ultrahocherhitzung (speziell für Milch, H-Milch)Ultra High Temperature (UHT) is a pasteurisation process where the product is treated with high heat between 135°C and 155°C23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNUNDER_MODIFIED_ATMOSPHEREVerpackt mit einem Gas mit Schutzeigenschaften23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNVACUUM_PACKEDAbgedichtet nach teilweiser Entlüftung23.05.2025relevantrelevantrelevant
NCHNMILK_MIXTUREMilch MischungA mixture of raw milk and pasteurised or thermised milk, or a mixture of microfiltered skimmed milk and whole raw milk or raw cream.relevantrelevantrelevant
NCHNTHERMISATIONThermisierungThermisation is a heat treatment process applied at lower temperature than pasteurisation. The product is heated to a temperature of more than 40°C and less than 72°C for at least 15 seconds, e.g., for milk.relevantrelevantrelevant