| NCHN | ACIDIFICATION | Verringern des pH-Wertes von Lebensmitteln | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | ALCOHOL_CURING | Behandlung von Lebensmitteln durch die Hinzugabe von Alkohol zu Konservierungszwecken | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | ALIVE | Lebende Tiere oder Pflanzen | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | ATTESTED_MILK | Rohmilch - Vorzugsmilch (Keine Wärmebehandlung) | Raw Milk (without heat treatment) | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | BOILING | Kochen - bei oder oberhalb des Siedepunktes | Cooking | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | BRINING | Wassersättigung oder starke imprägnierung mit Salz | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | CANNING | Konserviert in einem luftdicht versiegelten Gebinde, gewöhnlicherweise aus dünnem Eisen | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | COLD_SMOKE_CURING | Räuchern des Lebensmittels zwischen 70 und 90 Grad Fahrenheit | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | CONSERVE | Vor Gefahr oder Beschädigung geschützt | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | DEHYDRATION | Entfernen von Wasser im Lebensmittel | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | DRYING | Herstellung mit verdampfter, entwässerter Feuchtigkeit | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | FERMENTATION | Jede aus einer Gruppe von chemischen Reaktionen, die durch lebende oder nicht lebende Fermente induziert werden, die komplexe organische Verbindungen in relativ einfache Substanzen aufspalten. | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | FINE_MICRO_FILTERED | Fein gefiltertes / Micro gefiltertes pasteurisiertes Produkt | Microfiltration (MF) is mainly used for the reduction of bacteria in skim milk, whey and brine. It is also used for defatting whey intended for whey protein concentrate (WPC) and for protein fractionation. MF membranes have a pore size of 10-1 to 101 µm. The resulting permeate of MF separation is water, minerals, lactose and some proteins. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | FREEZE_DRYING | Konservierung von Lebensmitteln durch Gefrieren und anschließendes Trocknen im Vakuum | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | FREEZING | Umwandlung in Eis oder einen anderen festen Körper durch Kälte | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | FRESH | Frische oder Frischhaltung | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | FRY | Braten der Speisen in heißem Fett oder Öl | The cooking of food in hot fats or oils. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HEATED | Erhitzung (nach spez. Anforderungen) | Preserving the food by exposure to heat (e.g. cooking, grilling, etc.). Specific heating requirements may be regulated by local legislation. Example: exposure to at least a temperature of 70 °C/158 °F for at least 10 minutes. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HIGH_PRESSURE_PASTEURISATION | Hochdruckpasteurisierung | High Pressure Pasteurisation is a pasteurisation process where the product is treated with pressure of up to 10'000 bar and heat between 0°C and 120°C | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HIGH_PRESSURE_PROCESSING | Hochdruckverarbeitung | High Pressure Processing (HPP) is a pasteurisation process where the product is treated with pressure of up to 6’000 bar without the use of heat | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HIGH_TEMPERATURE_PASTEURISATION | Pasteurisierung bei hohen Temperaturen | High Temperature Pasteurisation is a pasteurisation process where the product is treated with heat between 85°C and 135°C | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HIGH_TEMPERATURE_SHORT_TIME | High temperature short time (HTST) - Pasteurisierung (Milch hoch erhitzt bei 72°C für 15 Sek.) | High temperature short time (HTST) pasteurization requires fluid milk to be heated to 72°C for 15 seconds (continuous flow pasteurization). | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HIGH_TEMPERATURE_TREATED_MILK | Hocherhitzte Milch - Rechtlich auch Pasteurisierung, MHD länger (2 bis 3 Wochen), sog. ESL-Milch (Extended Shelf Life) | Legally also pasteurisation, MHD for longer (about 2 to 3 weeks), ESL-milk | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | HOT_SMOKE_CURING | Das Heißräuchern kocht das Essen teilweise oder ganz, indem es bei Temperaturen von 100 Grad bis 190 Grad F behandelt wird. | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | IONISATION | Zur Umwandlung in ein oder mehrere Ionen | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | IRRADIATION | Die Bestrahlung von Lebensmitteln ist der Prozess der Aussetzung von Lebensmitteln an ionisierende Strahlung, um Lebensmittel zu desinfizieren, zu sterilisieren oder zu konservieren. | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | MARINATED | Mariniert | Marinate a food in a mixture of e.g. oil, vinegar, spices, or herbs, before cooking it, so that it can develop a special flavour. This preserves the product. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | OTHER | Andere | The value needed is not listed or is not defined within this list’s individual code values and definitions. Please send a work request into GS1 or your solution provider requesting the code you are searching for. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | PASTEURISATION | Pasteurisierung - Teilweise Sterilisierung durch Erhitzen | Pasteurisation is a process where the product is treated with heat from 60°C to 85°C | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | PRESERVED_WITHOUT_ARTIFICIAL_NITRATES | Konservierung ohne künstliche Nitrate - Mit natürlichen Pökelstoffen behandelt, z.B. Selleriepulver | A food is treated with natural curing agents and without artificial nitrates, e.g. celery powder. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | QUICK_FREEZING | Schnelles Einfrieren (Lebensmittel), um seine Eigenschaften zu erhalten. | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | REFRIGERATED | Kühlung | Preserving the food by chilling and keeping it cold. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | SALT_CURING | Konservierung durch Verwendung einer Salzlake | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | SOUS_VIDE | Niedertemperatur-Langzeitgaren unter Vakuum | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | STERILISATION | Sterilisation - Tötet übertragbare Erreger wie Pilze, Bakterien, Viren, Sporenformen etc. | A process that effectively kills or eliminates transmissible agents (such as fungi, bacteria, viruses, spore forms, etc.). | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | SUGAR_CURING | Behandlung von Lebensmitteln durch Zugabe von Zucker zur Erhaltung des Produkts | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | ULTRA_FILTERED | Ultra gefiltertes pasteurisiertes Produkt | A pasteurized product that is passed through filters which permit the smaller lactose, water, mineral, and vitamin molecules to pass through the membrane, while the larger protein and fat molecules are retained and concentrated. As a result, the water and lactose (sugar) content is reduced; whereas the protein and calcium are increased. | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | ULTRA_HIGH_TEMPERATURE | UHT - Ultrahocherhitzung (speziell für Milch, H-Milch) | Ultra High Temperature (UHT) is a pasteurisation process where the product is treated with high heat between 135°C and 155°C | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | UNDER_MODIFIED_ATMOSPHERE | Verpackt mit einem Gas mit Schutzeigenschaften | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | VACUUM_PACKED | Abgedichtet nach teilweiser Entlüftung | | | | | | | | 23.05.2025 | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | MILK_MIXTURE | Milch Mischung | A mixture of raw milk and pasteurised or thermised milk, or a mixture of microfiltered skimmed milk and whole raw milk or raw cream. | | | | | | | | relevant | relevant | relevant |
| NCHN | THERMISATION | Thermisierung | Thermisation is a heat treatment process applied at lower temperature than pasteurisation. The product is heated to a temperature of more than 40°C and less than 72°C for at least 15 seconds, e.g., for milk. | | | | | | | | relevant | relevant | relevant |